Aassoorten

Het aas dat we gebruiken voor het vissen kunnen we eigenlijk in twee soorten onderscheiden, namelijk kunst of natuurlijk aas. In de eerste instantie zullen we ons hier richten op het natuurlijke aas.
Hoewel er voor de beginnende zeevisser maar hooguit twee aassoorten bestaan, pieren en zagers, kunnen we in dit land kiezen uit een groot aanbod aan aas wat we willen gebruiken bij het zeevissen b.v.: kweekzagertjes, tappen, zachte krab, haring, zandspiering, makreel en nog veel meer!
Doordat we dus een ruime keuze hebben aan is het dus voor ons makkelijker om een vis te vangen die je graag zou willen vangen omdat je het aas aan hem kunt voorschotelen wat hij eerder zal pakken. Een nadeel van een aantal van deze aassoorten is dat je er moeilijker kunt aankomen dan b.v zeepieren. Er is echter een ding wat al deze aassoorten gemeen hebben: de aaspresentatie en de verzorging van het aas.
Het is zeer zeker aan te raden dat als je bijvoorbeeld zaterdagavond wil gaan vissen dat je je aas dan ook s'middags haalt en niet dagen van te voren wat je vangstpercentage zeer zwaar zal verminderen omdat naarmate je aas ouder word het ook meteen veel van z'n vangkracht zal verliezen.
Hieronder volgen dus de aassoorten die eigenlijk wel het meest worden gebruikt:
.

Zeepieren (leeglopers)

Deze wormsoort is denk ik wel het meest gebruikte aassoort die wordt gebruikt bij het zeevissen. Het is een soort vloeibare worm met een zacht omhulsel die wanneer je ze verkeert op je haak zet leeglopen met een soort vieze smurrie. Het is dus zeker zaak dat ze goed gemonteerd worden op de haak want je verspeelt natuurlijk alleen maar tijd als er alleen maar een velletje op je haak zit.
De haakpunt gaat door de 'mond'opening op de bovenkant van dit dier en de worm rijg je over je hele haak en komt er dan aan de achterkant er weer uit (het meestal dunnere en hardere gedeelte van de pier).
Vaak worden er meerdere pieren op de haak gezet vooral als je op gul wilt vissen. Het aas wordt dan steeds doorgeschoven over je lijn waar je haak aan zit bevestigt en vormt dan een groter stuk aas bij elkaar en wordt dus voor een grotere vis aantrekkelijker om te pakken.
Belangrijk bij de zeepier is ook dat het een geur verspreid in het water waar de vis op afkomt. Het is dus ook vrijwel zinloos om je aas langer dan 20 minuten te gebruiken als het op de haak zit omdat dan de geurstof al weg is van dit dier.
Een nadeel is dat je ze maar 24 uur kunt bewaren willen ze nog hun vangkracht behouden


Zagers

Niet verwarren met de menselijke variant :)

Zagers zijn ook een soort wormen maar dan met kleine pootjes, en een kop met een hele kleine uitstekende kaken waarmee ze kunnen bijten. Opletten dus als je ze aan je haak wilt zetten, en dat is dan gelijk ook een reden om de kop met een fileermes er eerst af te snijden.
Het is een worm met een lederen huid en een vlezig lichaam en ze zijn duurder dan pieren in de aanschaf ervan.


Aas bewaren : Zagers en Zeepieren (leeglopers)

TIP ingestuurd door Bert Henning

Hoe houd ik mijn aas voor lange tijd  goed ?
Ik zelf zij de visgek,heb een oude koelkast (je kan het ook bij moeders in de koelkast proberen,maar ik denk dat die hevig zal protesteren) waar ik een waterbak in heb met een beluchting. een keer per week het zeewater verversen, en je houd je aas maanden lang goed.
Het is ook mogelijk, om ze in te zouten, en tussen kranten op een koele plaats, maar het beste is de koelkast. Inzouten is als volgt Levende of half dooie op een krant doen, zeezout er op, krant dicht vouwen, en op een koele plaats. De eerste tijd ongeveer 1x14 dagen de kranten verschonen omdat vocht van het aas in de krant gaat zitten. Daarna kan je ze maanden bewaren. Het is beter dan invriezen, er blijven alleen nog maar taaie vellentje over wat je toch nog goed op de haak krijgt, en door het drogen gaat er niets van de ingewanden verloren. Probeer het eens, je hebt in ieder geval altijd aas voorhanden.